zondag 6 april 2008

Blauwzuur

“Een laborant of laboratoriumtechnoloog is een (hoog)gespecialiseerd medewerker in een laboratorium. In Nederland wordt deze functie omschreven als analist. Aan het hoofd van een laboratorium staat in de regel iemand met een HBO of universitair diploma: (dieren-)arts, apotheker, klinisch chemicus, ingenieur of een master in exacte wetenschappen zoals chemie, biologie, biochemie. Deze is verantwoordelijk voor kwaliteit van de onderzoeksprocedures en interpretatie van de onderzoeksresultaten. De laborant is verantwoordelijk voor het deskundig uitvoeren van het onderzoek: registreren, bepalen en bijhouden van meetresultaten, zorgen voor veilige werkomstandigheden, bedienen van apparaten, controle op voorraden, statistische verwerking van onderzoeksresultaten etc. In Nederland heeft een laborant gewoonlijk een mbo-diploma niveau 4, oftewel niveau van middenkaderfunctionaris of gespecialiseerd beroepsbeoefenaar. Met een mbo-diploma niveau 2 (basisberoepsbeoefenaar) start men eerder als laboratorium-assistent. Een analistenopleiding daarentegen is in Nederland een hbo-opleiding, zoals specifiek het hoger laboratorium onderwijs (HLO).” Een volgende keer zal ik hier schrijven hoe je blauwzuur uit aardappels kan halen. (Bron: Wiki)

Geen opmerkingen: